Verkeersregelaar

Een evenementen verkeersregelaar is een persoon, ouder dan 16 jaar, die bij evenementen eenvoudige verkeersregelende taken verricht ter ontlasting van de politie.

Verkeersregelaars zijn noodzakelijk als tijdens een evenement gebruik gemaakt wordt van de openbare wegen. Verkeersregelaars worden ingezet wanneer het verkeer bij een evenement in goede banen geleid moet worden om de veiligheid van deelnemers aan het evenement maar ook de veiligheid van de weggebruikers te waarborgen. Zij mogen alleen stop- en oprijtekens geven tijdens bijvoorbeeld optochten, wielerwedstrijden, (avond)vierdaagse of andere evenementen waar veel mensen met de auto op af komen.

Een weggebruiker is verplicht aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen.
Bij het niet opvolgen van deze tekens, zal de verkeersregelaar aangifte doen bij de politie. Een weggebruiker die de aanwijzing van een verkeersregelaar negeert, is dus strafbaar. De verkeersregelaars van uw avondvierdaagse staan in contact met de lokale politie en de bijzonder opsporings ambtenaren van de Gemeente Nijkerk.

Het hesje van de verkeersregelaar bestaat uit een fluorescerend gele bovenkant en een fluorescerend oranje onderkant, op de voorkant en de achterkant staat een driehoek afgebeeld van grijs reflecterend materiaal.

Tenslotte : alle verkeersregelaars van de avondvierdaagse Hoevelaken zijn vrijwilligers, welke niet betaald worden. Voor de 5 km route, welke meerendeels door het dorp gelopen worden, maken zij gebruik van de fiets om zich te verplaatsen. De regelaars op de 10 km route zijn allemaal motorrijders, aangevuld met een enkele auto-bemanning. Om de veiligheid van onze mensen te waarborgen, treden de verkeersregelkaars altijd in teams van twee personen op, hierbij geldt het principe : twee zien er meer dan één.